+30 6972343656, +30 22850 51569 info@markouli-studios.gr

Η Δονούσα μας…

το μικρό στολίδι του Αιγαίου

Η Δονούσα μας, το μικρό στολίδι του Αιγαίου, είναι το βορειότερο  νησί των μικρών Κυκλάδων. Βρίσκεται βόρεια της Αμοργού και  Ανατολικά της Νάξου από την οποία απέχει 9 ναυτικά μίλια. Στο νησί θα βρείτε  Μίνι-Μάρκετ, Μανάβικο, Φούρνο, μαγαζιά με είδη δώρων και σουβενίρ, εφημερίδες- περιοδικά και φυσικά ταβερνάκια, καφέ-μπάρ, ουζερί, σουβλατζίδικο, πιτσαρία.

Οι Οικισμοί

ΣΤΑΥΡΟΣ: Σταυρός ή ο κάμπος όπως τον λένε οι ντόπιοι. Είναι ο  μεγαλύτερος οικισμός του νησιού και το λιμάνι. Παρά την μεγάλη  τουριστική ανάπτυξη των  τελευταίων χρόνων παραμένει ένας γραφικός οικισμός με μοναδική γοητεία και ομορφιά. Στον οικισμό Σταυρό δεσπόζει και η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Τιμίου Σταυρού απο την οποία έχει πάρει και το όνομά του, Εδώ βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του νησιού και τα καταστήματά του καθώς επίσης και σχεδόν όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΜΕΣΣΑΡΙΑ: Νοτιοανατολικά του νησιού  θα συναντήσουμε την Μεσσαριά ή αλλιώς Χαραυγή, ένα ακατοίκητο χωριουδάκι το οποίο κατοικείται μόνο το καλοκαίρι. Η Μεσσαριά ήταν το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό του νησιού έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Χτισμένο στην πλαγιά του βουνού αγναντεύει με καμάρι όλα τα νησάκια που βρίσκονται στον νοτιά.

ΜΕΡΣΙΝΙ:  Ακόμη πιο ανατολικά του νησιού θα συναντήσουμε το Μερσίνι με τον μεγαλοπρεπή πλάτανο και την πηγή με το τρεχούμενο νερό. Παραδοσιακός  ορεινός οικισμός   χτισμένος στην απότομη πλαγιά του βουνού με θέα που πραγματικά  σου κόβει την ανάσα!!!!!Στον οικισμό αυτό διαμένουν περίπου 20 μόνιμοι κάτοικοι, τους καλοκαιρινούς μήνες  δέχεται πάρα πολλούς επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν την δροσιά του   πλατάνου και της πηγής την μαγευτική θέα  αλλά και φυσικά το φαγητό από τις δυο ταβέρνες  που βρίσκονται εκεί.

ΚΑΛΟΤΑΡΙΤΙΣΣΑ. Βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται ο παραλιακός  οικισμός Καλοταρίτισσα,ένας επίγειος παράδεισος όπως τον αποκαλούν πολλοί. Σε αυτό τον οικισμό τερματίζει ο αμαξωτός δρόμος.Ένας μόνιμος κάτοικος σε αυτό το χωριό που αντιστέκεται με καμάρι στο πέρασμα του χρόνου. Δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού λόγω της μοναδικής αψεγάδιαστης  ομορφιάς  το τοπίου,των όμορφων παραλιών του καθώς και των μεζέδων της παραδοσιακής ταβέρνας που είναι ανοιχτή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα αξιοθέατα

ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ  ΜΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΑΡΙΑ. Κάτω απο τον οικισμό της Μεσσαριάς βρίσκονται δυο ερειπωμένοι ανεμόμυλοι, με πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο. Εκεί οι κάτοικοι του νησιού άλεθαν το κριθάρι και το σιτάρι για την παραγωγή αλευριού .

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Με μονοπάτι που ξεκινάει απο την παραλία του Κέδρου.

ΤΟ ΚΑΛΟΤΑΡΙΑΝΟ ΦΑΝΑΡΙ:  Στο Βορειότερο άκρο του νησιού (ΒΑ) κοντά στο ακρωτήρι της Καλοταρίτισσας μονοπάτι δύο χιλιομέτρων θα μας οδηγήσει στον μισο-ερειπωμένο φάρο και σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο με κάθετους βράχους που πέφτουν στην θάλασσα από ύψος 150 μέτρων και μπροστά μας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Ένα  από τα  ομορφότερα  σημεία των διαδρομών στην Δονούσα και αξίζει ο κόπος να το κάνετε.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:  Μόνο με τα πόδια μέσω του οικισμού της Καλοταρίτισσας.

ΦΩΚΟΣΠΗΛΙΑ. Στην ανατολική πλευρά της Δονούσας, κοντά στο   ακρωτήρι του Μοσχονά, βρίσκεται η Φωκοσπηλιά. Η σπηλιά που είναι στολισμένη με κοράλλια και σταλακτίτες πήρε το όνομά της από τις φώκιες που έβρισκαν εδώ καταφύγιο. Οι αποχρώσεις που παίρνουν τα βαθυγάλανα νερά υπό το φως του ηλίου την κάνουν ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα στην Δονούσα.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Μόνο με το τοπικό καίκι, το οποίο σταματάει για λίγο και έτσι μπορείτε και να κολυμπήσετε

ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΟΝΟΥΣΑ: Στο όμορφο νησί μας θα βρείτε 3 φυσικές πηγές, Η μια βρίσκεται στο οικισμό Μερσίνι , με τον επιβλητικό και αιωνόβιο πλάτανο και την πλύσια φύση  να χαρίζουν μοναδικές στιγμές  χαλάρωσης. Φεύγοντας απο το Μερσίνι  με κατεύθυνση προς το οικισμό της Καλοταρίτισσας θα βρούμε τον Στεφανόκαμπο μια ακόμη πηγή του νησιού. Υπάρχει μονοπάτι   που ξεκινάει απο την αριστερή πλευρά του αμαξωτού δρόμου για Καλοταρίτισσα. Η τρίτη πηγή του νησιού βρίσκεται βόρειο δυτικά της παραλίας του Κέδρου κοντά στα μεταλλεία.

ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ: Η θάλασσα και ο αέρας συνεργάστηκαν άψογα και στόλισαν τη βορειοδυτική ακτή της Δονούσας με εντυπωσιακά βράχια και σπηλιές που σμιλεύτηκαν επάνω στα ενδιαφέροντα πετρώματα τούτης της πλευράς. Ένα τεράστιο άνοιγμα 25 μέτρων περίπου θα σας οδηγήσει μέσα στο βράχο, ενώ το πλάτος του φτάνει τα 15 μέτρα. Τα εκπληκτικά νερά, η λεία, καμπυλωτή αίθουσα από την οροφή της οποίας κρέμονται μικροί σταλακτίτες και τα εντυπωσιακά πετρώματα είναι η εικόνα που θα κρατήσετε στην καρδιά σας. Αξίζει να βουτήξετε στα γαλανά νερά της σπηλιάς .

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:  Μόνο με το τοπικό καίκι.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ:  Στην Δονούσα λειτουργούσαν μεταλλεία  σε δύο σημεία του νησιού, Το ένα κοντά στο όρος Πάπας και το άλλο βορειοδυτικά της παραλίας Κέδρος. Παρήγαγαν χαλκό, σίδηρο, αλουμίνιο και άτσαχα.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Σχετικά εύκολη με τα πόδια αλλά καλό είναι να μην  επιχειρήσετε να μπείτε μέσα.

Markouli Studios - Δονούσα
Markouli Studios | Δονούσα, Κυκλάδες | 6972343656,  22850 51569 |  info@markouli-studios.gr